Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ zadania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję odpowiedzi do tego testu, bo chciałbym wiedzieć czy dobrze zrobiłem. (to nie ja pisałem to co jest tam napisane).

Z góry dzięki :)

IsBhaMi.jpgUwv4UA7.jpg

Opublikowano

Zad. 1.

a) 1 2 0

B) -

c) -

d) 2 1 4

e) 2 1 2

Zad. 2.

a) a+=9;

B) m %=(3+z);

c) b += (d*4) - (k+7);

Zad. 3.

a) 4

B) 2, 0;

c) 7, 5, 3, ... pętla nieskończona

d) 7, 8, 9, 11, 12

e)

-2 1

-4 3

-7

Odpal sobie jakieś IDE i tam sprawdź resztę.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

wtf kto to oceniał? z zadania 1 przykład b powinno być:

a = 1

b = 3

c = 4

a w przykładzie c:

a = 1

b = 1

c = 3

na resztę nawet nie patrze.

Opublikowano

1.

a) 1 2 0

B) 1 3 4

c) 1 1 3

d) 2 1 4

e) 2 1 2

2.

a) a=a+9;

B) m=m%(3+z);

c) b=b+(d*4)-(k+7);

3.

a) 4

B) 20

c) 7531-1-3 itd aż do INT_MIN, potem jest UB

d) 7891112

e) -21

-43

f) 4050607080

g) 15

h) 4 30

i) +++

j) 0

k) ujemne

l) 02468

m) 45

55

n) 36

o) 12345678910

p) 8

?) 0123456789

q) 66

r) 7

0

1

0

s) wynikiem relacji jest1

wynikiem relacji jest0

wynikiem relacji jest0

wynikiem relacji jest0

t) 45

u)             (bo się nigdy nie zakończy)

v) 11

6
    8
    2
    5
    -2

-4

w) 3

10

-9

9

27

8

-81

7

Jak mi nie wierzysz to zawsze możesz samemu skompilować sobie dany kod i sprawdzić. Sam nie gwarantuję, że jest ok, bo robione na szybko w pamięci.

Opublikowano

Ale co jest niepoprawne w tym co napisałem?

W poleceniu nie chodziło o przepisanie, tego co już jest, tylko o zapis skrócony. Wiadomo, że to, co napisałeś jest poprawne, ale autor dostałby 0 pkt za coś takiego.

Opublikowano
W poleceniu nie chodziło o przepisanie, tego co już jest, tylko o zapis skrócony. Wiadomo, że to, co napisałeś jest poprawne, ale autor dostałby 0 pkt za coś takiego.

Gdzie w poleceniu jest mowa o zapisie skróconym?

Opublikowano

Gdzie w poleceniu jest mowa o zapisie skróconym?

Naprawdę uważasz, że chodziło o przepisanie polecenia, czy tylko się zgrywasz? Na pewno ćwiczyli to na zajęciach, więc nauczyciel nie musiał albo nie umiał poprawnie sprecyzować zadania. Zresztą, autor tematu sam powinien wyciągnąć z tego wnioski, a Ciebie przekonywać nie będę.

Opublikowano
Naprawdę uważasz, że chodziło o przepisanie polecenia, czy tylko się zgrywasz? Na pewno ćwiczyli to na zajęciach, więc nauczyciel nie musiał albo nie umiał poprawnie sprecyzować zadania. Zresztą, autor tematu sam powinien wyciągnąć z tego wnioski, a Ciebie przekonywać nie będę.

Uważam, że zadanie jest dobrze zrobione jeśli jest zrobione zgodnie z poleceniem, a nie kiedy jest zrobione zgodnie z wyimaginowanym poleceniem.

Nie wiem co błędnego widzisz w tej logice.

Opublikowano

@LittleBlack

idiotycznym jest pisanie testow na papierze z programowania  w danym jezyku - ale coz, wszedzie sie zdarzaja podludzie

polecenie brzmi: zapisz wyrazenie w jezyku C++ - wiec calkowicie poprawnym jest przepisanie tego co jest w poleceniu. 

zadanie 1.

a) powinno byc 1 2 0

d)  2 1 4

e) 2 1 2 

dalej mi sie nawet nie chce tego czytac

dawno tak nie skisnalem - prosze, nie wprowadzaj ludzi w blad - jesli znasz angielski to polecam lekture

http://en.cppreference.com/w/cpp/language/operator_precedence 

­

Opublikowano

Ciekawe, że osoba mająca ~16 lat twierdzi, że zna się lepiej na nauczaniu programowania od niejednego nauczyciela i profesora z wieloletnim doświadczeniem. Trochę pokory niektórym by się przydało. Jestem ciekawa, czy co poniektórzy z Was czepialiby się tak słówek w przyszłej pracy. Zaręczam, że takie cwaniactwo nie byłoby tolerowane, bo na Wasze miejsce przyjdzie 10 innych chętnych, którzy nie chcą za wszelką cenę udowodnić pracodawcy, że jest idiotą i wykorzystywać przy tym niedopowiedzeń na swoją korzyść.

Co do Twojego linku @Le petit nègre - polecam zapoznać się z pojęciem shorthand operators.

Opublikowano

Ciekawe, że osoba mająca ~16 lat twierdzi, że zna się lepiej na nauczaniu programowania od niejednego nauczyciela i profesora z wieloletnim doświadczeniem. Trochę pokory niektórym by się przydało. Jestem ciekawa, czy co poniektórzy z Was czepialiby się tak słówek w przyszłej pracy. Zaręczam, że takie cwaniactwo nie byłoby tolerowane, bo na Wasze miejsce przyjdzie 10 innych chętnych, którzy nie chcą za wszelką cenę udowodnić pracodawcy, że jest idiotą i wykorzystywać przy tym niedopowiedzeń na swoją korzyść.

Co do Twojego linku @Le petit nègre - polecam zapoznać się z pojęciem shorthand operators.

polecam przepisac kod i skompilowac go sobie

o takich testach moj nauczyciel informatyki sie sam wypowiadal - ze nie maja sensu, i ja przez cale liceum mialem sprawdziany polegajace na sprawdzaniu kazdego elementu wiedzy w praktyce, nie na kartce, ten nauczyciel to jakis, jak to powiedzialas, idiota, bo inaczej tego nazwac nie mozna

ps, na maturze mialem dostepna dokumentacje C++, stla, office, a ci maja pisac testy z c++ na papierze - gnije

­

Opublikowano

polecam przepisac kod i skompilowac go sobie

o takich testach moj nauczyciel informatyki sie sam wypowiadal - ze nie maja sensu, i ja przez cale liceum mialem sprawdziany polegajace na sprawdzaniu kazdego elementu wiedzy w praktyce, nie na kartce, ten nauczyciel to jakis, jak to powiedzialas, idiota, bo inaczej tego nazwac nie mozna

Ale sprawdziłeś te shorthandy, czy nie? B)

Co do nauczyciela, który uczy autora tematu, to muszę przyznać Ci rację, że chyba nie za bardzo ogarnia, skoro przyznaje punkty za błędne odpowiedzi, źle formułuje polecenia i stawia kropkę po "nr" xD Co nie zmienia faktu, że uczeń nie musi udawać większego idioty i upraszczać sobie zadania, za które i tak ostatecznie dostanie 0 pkt, a wykłócanie się z nim, że "takie było polecenie" niczego nie zmieni, a możesz jedynie nagrabić sobie u niego.

Ja niestety/stety miałam na studiach programowanie strukturalne w C, na którym nie mieliśmy żadnej styczności z komputerem, jeśli chodzi o zaliczenia. Wszystko pisane było na kartce i liczone w pamięci. Uważam, że sporo z tych rzeczy kompletnie do niczego mi się nie przyda, za to inne pomogą zrozumieć działanie pewnych mechanizmów i zastosować tę wiedzę w praktycznym programowaniu. Czy lepiej byłoby pisać wszystko w całości na komputerze? Nie wiem i nie mi to oceniać. Ludzie nie ułożyli systemu nauczania w ciągu kilku dni, ale w ciągu kilkunastu (-dziesięciu?) lat, więc widocznie tak jest korzystniej, a - z całym szacunkiem - opinia jakiegoś nauczyciela z liceum nie jest zbyt wiarygodna.

Anyway, zaczynam robić lekki offtop, sorki @Monkey103, już znikam.

PS. Poprawiłam swoją wersję pierwszego zadania po konsultacji z wujkiem kompilatorem. :unsure:

Opublikowano

Co do nauczyciela, który uczy autora tematu, to muszę przyznać Ci rację, że chyba nie za bardzo ogarnia, skoro przyznaje punkty za błędne odpowiedzi, źle formułuje polecenia i stawia kropkę po "nr" xD Co nie zmienia faktu, że uczeń nie musi udawać większego idioty i upraszczać sobie zadania, za które i tak ostatecznie dostanie 0 pkt, a wykłócanie się z nim, że "takie było polecenie" niczego nie zmieni, a możesz jedynie nagrabić sobie u niego.

Ja niestety/stety miałam na studiach programowanie strukturalne w C, na którym nie mieliśmy żadnej styczności z komputerem, jeśli chodzi o zaliczenia. Wszystko pisane było na kartce i liczone w pamięci. Uważam, że sporo z tych rzeczy kompletnie do niczego mi się nie przyda, za to inne pomogą zrozumieć działanie pewnych mechanizmów i zastosować tę wiedzę w praktycznym programowaniu. Czy lepiej byłoby pisać wszystko w całości na komputerze? Nie wiem i nie mi to oceniać. Ludzie nie ułożyli systemu nauczania w ciągu kilku dni, ale w ciągu kilkunastu (-dziesięciu?) lat, więc widocznie tak jest korzystniej, a - z całym szacunkiem - opinia jakiegoś nauczyciela z liceum nie jest zbyt wiarygodna.

PS. Poprawiłam swoją wersję pierwszego zadania po konsultacji z wujkiem kompilatorem. :unsure:

­

comment_HMcPPUOnQwiA9N4b0kjSoBI7Daa5m40h

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

czemu sie uczepilas shorthandow? zalozmy ze mam zapisac w jezyku C++ wyrazenie

a = a + 5

poprawnymi zapisami sa:

a+=5;

a = a + 5;

a = a^a + a + 5;

i miliony wariacji, wiec moge sobie napisac co tylko zechce, i to nie jest bledne, o ile zwiekszy to a o 5

to z tymi sprawdzianami na kartce z informatyki jest jak z olewaniem kazdego przedmiotu w roznych szkolach - po prostu leserska kadra nauczycielska, ja sie chyba nigdy nie spotkalem z calym przedmiotem/zaliczeniem od poczatku do konca na papierze, co do zdania mojego nauczyciela, mozesz go miec gdzies, jest malo wiarygodny, masz racje, tyle ze w szkole do ktorej chodzilem tylko on uczyl klasy z profilem informatycznym - i ta szkola jest w polskiej czolowce jesli chodzi o OI i inne konkursy, co roku jest po kilku finalistow, ciekawe jak by bylo po sprawdzianach na kartkach xD

­

Opublikowano

Po pierwsze:

++ zwiększa wartość o jeden

-- zmniejsza wartość o jeden

i nie wiem jak można się w takich testach pomylić:

x = 4;

x--;

To chyba wiadomo, że x będzie wynosić 3 i z takiego czegoś jeszcze kartka wydrukowana na papierze? Hahaha, ja rozumiem wszystko - jakiś tekst w notatniku, jakiś niedokończony kod źródłowy, który masz uzupełnić, ale to??? Nie wiem nawet po co robi się sprawdzian z 50 rzeczy, które robią to samo - bezsens, a takie informacje to mogą być np. w zeszycie, czy w jakimś tam folderze na zajęcia.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Po pierwsze:

++ zwiększa wartość o jeden

-- zmniejsza wartość o jeden

i nie wiem jak można się w takich testach pomylić:

x = 4;

x--;

To chyba wiadomo, że x będzie wynosić 3 i z takiego czegoś jeszcze kartka wydrukowana na papierze? Hahaha, ja rozumiem wszystko - jakiś tekst w notatniku, jakiś niedokończony kod źródłowy, który masz uzupełnić, ale to??? Nie wiem nawet po co robi się sprawdzian z 50 rzeczy, które robią to samo - bezsens, a takie informacje to mogą być np. w zeszycie, czy w jakimś tam folderze na zajęcia.

tu chodzilo o to ze jesli masz np

int a = 5;

int c = ++a + a++;

to c nie bedzie 7 tylko 6 bo ++a sie wykona przed a a++ po danym obliczeniu

­

Opublikowano
to c nie bedzie 7 tylko 6 bo ++a sie wykona przed a a++ po danym obliczeniu

c nie można określić jednoznacznie bo to wyrażenie to ub ze względu na 2 operacje, które mają efekty uboczne, a nie są one rozdzielone sequence pointem (czy jak to się tam teraz nazywa od cpp11)

Opublikowano

c nie można określić jednoznacznie bo to wyrażenie to ub ze względu na 2 operacje, które mają efekty uboczne, a nie są one rozdzielone sequence pointem (czy jak to się tam teraz nazywa od cpp11)

ciekawe co koles by zrobil gdyby w odpowiedziach zamiast wartosci dostal "undefined behaviour"

­

Opublikowano

Widzę, że się rozkręciła rozmowa :v 

W poniedziałek powinienem dostać listę poprawnych odpowiedzi zrobione na 100% (przynajmniej jak twierdzi nauczyciel). Jak dostanę to napiszę tutaj odpowiedzi jeśli kogoś by interesowały :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...